Hukuk Devleti Nedir? Hukuk Devleti Hakkında Kısaca Bilgi

Hukuk Devleti Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Hukuk Devleti:
Başta yaşamak olmak üzere, bir devletin vatandaşlarının tüm haklarını hukuki güvence altına almış olması.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hukuk Devleti:
İnsan hakları ve kişi hak ve özgürlüklerine dayanan evrensel hukuk kurallarına göre yapılan yasaların, yönetim görevini üstlenen kişi ve organları da bağladığı devlettir. Hukuk devleti "hukukun üstünlüğü" ilkesine dayanır.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Deklarasyon: Kamuoyuna bir konunun duyurulması için yapılan açıklama, bildiri, demeç.

Müktesep Hak: Kazanılmış hak. Hukuk kurallarına göre, bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilen, kamu düzenine aykırı olmamak üzere her yerde etkisini gösterebilen hak.

Yıkıntı Atıkları: Konut, bina, köprü, yol ve benzeri alt ve üst yapıların tamiratı, tadilatı, yenilenmesi, yıkımı veya doğal bir afet sonucunda ortaya çıkan atıklar.

Kamu Geliri: Kanunlarına dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan

Restorasyon Projesi: Kültür varlıklarının onarımı, özgün işlevi ve yeni kullanımı için getirilen müdahale biçimlerinin rapor ve projesi.

Görevde Yükselme: Memurun görev, yetki, sorumluluk ve ücretlerinde artış sağlayacak şekilde ve önceden belirlenmiş kurallara uygun olarak daha üst bir göreve atanması.