Sonat Nedir? Sonat Hakkında Kısaca Bilgi

Sonat Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Sonat:
1- Büyük yapıda olan genellikle piyano, keman, viyolonsel gibi solo çalgılara ya da piyano eşlikli yaylı veya üflemeli çalgılardan birine yazılan bir sanat eseridir.

2- Başlangıçtaki anlamıyla çalınmak, tınlatılmak için parça anlamında Üç yada dört bölümden kurulmuş yapıtın bütünü.

3- Üç ya da dört bölümlü çalgısal yapıt. Tek çalgı, piyanoyla birlikte iki çalgı ya da oda toplulukları için sonatlar vardır. Canlı bir Allegro, ağır ve duygulu bir Andante, atik ve kıvrak ritimli bir Scherzo ve parlak bir Final, örnek bir sonatın bölümleridir. Sonat biçimi, birinci bölüm biçimi olarak (A-B-A) senfoni biçimine de uyarlanmıştır. Sonata (İt.).

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Romanesca (Romaneska): Roma melodisi. 17.Yüzyılın vokal ve çalgısal müziğinde kullanılan bir tür tekrarlı bas melodisi.

Üç Zamanlı Ölçüler: Müzik içerisinde bir güçlü, iki zayıf vuruş duyuluyorsa, üç zamanlılık var demektir. Yine en çok kullanılan üç zamanlı ölçü şekli "üç dörtlük" tür. An

Neuma (Yun.): Ortaçağ'da kullanılan bir tür nota imi.

Senaryo: Bir oyunun ya da opera librettosunun iskeletini oluşturan tüm konu. Scenario (İt.).

İlkel Müzik: Daha yüksek bir kültür evriminden uzak kalmış olmaları yüzünden sanat müziği geleneği edinememiş toplum öbeklerinin uyguladığı müzik.

Şükrü Tunar: Ada'nın yeşil çamları aşkımıza yer olsun", "Bir kuş olup uçuversem gönlümün tahtına", "Yâdımda o sevdalı yeşil didelerin var" gibi şarkılarının yanı s