Sıvılaşma Nedir? Sıvılaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Sıvılaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sıvılaşma:
Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; depremin etkisi ile zeminin taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sıvılaşma:
Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının(depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Deprem Terimi Olarak Sıvılaşma:
Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının (depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Çamur Akıntısı: Şiddetli yağışlar sonucu dağ yamaçları ve vadilerden aşağı hızla akarak hareket eden taş, toprak, kaya ve su kütlesi.

Işınım: Isının bir kaynaktan ışın ve dalga hareketi yoluyla yayılması, ışıma, radyasyon.

Statik Elektrik: Maddelerin birbirine sürtünmesi sonucunda elektron geçişi olmasına ve bu geçiş sonucunda elektron alan atomların (-) yüklü, elektron veren atomların (

Yağmur: Çisentiden daha büyük çapa sahip buluttan düşen sıvı su damlacıkları.

Şimşek: Bulutlar arasında, tek bulut içinde veya bulut ve çevre hava arasında; bir ani ve parlak ışık pırıltısıyla birlikte oluşan atmosferik elektrik boşalma

Gök Gürültüsü: Havadaki elektrik boşalımı yolunda bulunan gazların aniden genişlemesiyle oluşan, şimşek veya yıldırım parıltısının ardından duyulan ses.