Sgrafitto Nedir? Sgrafitto Hakkında Kısaca Bilgi

Sgrafitto Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Sgrafitto:
11. yüzyıldan ilk Osmanlı dönemine değin kullanılan keramik tekniği. Kullanılan hamur kırmızı renkli, kaba ve gözeneklidir. Kap astarlandıktan sonra sivri uçlu bir aletle motifler çizilir ve istenilen renkte saydam bir sırla sırlanır. Çukur kısımlarda sır daha koyu, diğer yerlerde ise daha açık olarak motifler belirlenmiş olur.

 

Sanat Terimi Olarak Sgrafitto:
XI. yüzyıldan ilk Osmanlı dönemine değin kullanılan seramik tekniğidir. Kullanılan hamur kırmızı renkli, kaba ve gözeneklidir. Kap astarlandıktan sonra sivri uçlu bir aletle motifler çizilir ve istenilen renkte saydam bir sırla sırlanır. Çukur kısımlarda sır daha koyu, diğer yerlerde ise daha açık olarak motifler belirlenmiş olur.

 

Benzer Arkeoloji Terimleri:

Narteks: Bizans kiliselerinde avluya verilen isim.

Possessoris: Bir malın kullanım hakkını, sahibi olsun ya da olmasın elinde bulunduran kişi.

Seramik: Seramik kap üretiminin tarihi, neredeyse insanlık tarihi kadar eski ve köklüdür. Anadolu topraklarında neolitiğe geri giden çömlek yapımı çarkın icat

Boiotia: Orta Yunanistan'da Tunç Çağı Dönemi'nde zenginliği ve gücü ile ünlü bölgeye verilen ad. En önemli kenti Thebai idi.

Gotik: Avrupa'da Ortaçağ mimarisine verilen ad. 12. yy.ın ortasından Rönesans'a kadar olan süreyi içeren Gotik, resim ve heykeli de kapsayan genel bir üslup

Aydınlık Feneri: Örtülü iç mekanlara ışık sağlamak için düzenlenmiş bölüm. Genellikle kubbe ya da çatının ortasında daha yüksek ve etrafı camekanlı ışıklık.