Sayıştay Nedir? Sayıştay Hakkında Kısaca Bilgi

Sayıştay Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sayıştay:
Parlamento bütçe ile devlet adına para harcama yetkisini hükümete verir. Sayıştay, hükümetin bu paraları parlamentonun belirlediği alanlara harcayıp harcamadığını parlamento adına denetler.

 

Tarih Terimi Olarak Sayıştay:
Devlet harcamalarının hesaplarını denetleyen, yargısal yetkisi de bulunan yüksek kurum.

 

Hukuk Terimi Olarak Sayıştay:
Devlet mallarını kabız ve sarf ve idare ve edenlerin hesaplarını tetkik ve muhakeme ile mükellef bir heyet.Divanı muhasebat

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Sayıştay:
Kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması için TBMM adına denetim yapmak; sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevli kurumdur. Sayıştay Başkan ve üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından seçilir.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Doğruluk Çizelgesi: Bir bileşik önermenin doğruluk değerini, bileşenlerin doğruluk değerlerinin fonksiyonu olarak belirleyen çizelge.

Yargı: Bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini onaylayan ya da reddeden düşünce (Dilde anlatımı önermedir.).

Estetik Haz: Estetik bir öznenin; estetik bir tavırla, estetik bir nesneye yaklaşması sonucunda duyduğu estetik heyecan veya duygu.

Fizyolojik Güdüler: Organizmanın yaşamı sürdürebilmek için gidermek zorunda olduğu temel gereksinimlerden kaynaklanan güdülere fizyolojik güdüler denir.

Azlık: Mal ya da hizmetin ihtiyaca göre doğada az bulunması ya da az üretilmesi değeri yükseltir. Örneğin, altın, elmas, uranyum az bulunduğu için değerlidir

Alın Lobu: Beyin yarım kürelerinde merkezî oluğun önünde bulunan beyin alanı. İşlevleri arasında yüksek zihinsel süreçler ve yönetici işlevler vardır.