Röportaj Nedir? Röportaj Hakkında Kısaca Bilgi

Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:
Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:
1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.

2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:
Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:
1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.


2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:
Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

 

Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri:

Haber Yazım Mimarisi: Haber yazımında kullanılan, 5N1K kuralına göre yazma, ters piramit tekniği, düz piramit tekniği, dörtgen (kare) tekniği, ters piramit tekniği ile kare

Sosyal Medya: Kişilerin internet tabanlı sosyal ağlar, internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasına imkan veren ve gelen

Sahne: 1. Zamanın, mekanın ve diğer öğelerin (oyuncu, gün bölümü, ışık vs.) süreklilik gösterdiği, yaşamın bize sunduğu somut zamanı andıran bir birim. 2.

Fotoğraf Altı: Haber ile birlikte verilen görsel materyali açıklayıcı kısa metin.

Parlaklık Ayarı: Fotoğraf makinelerinde, çekilen fotoğraftaki renklerin parlaklığını düzenleyen ayar.

Aktüel Ses (Kılavuz Ses): Stüdyodaki sunucunun kulağına kulaklıktan ulaşan ve çekim sırasında görüntüyle birlikte alınmış ses.