OPEC Nedir? OPEC Hakkında Kısaca Bilgi

OPEC Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak OPEC:
Petrol ihraç eden ülkeler teşkilatı (Organisation of Petroleum Exporting Countries). 1960 yılının eylül ayında, İran, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Venezuela ve Katar, Caracas'ta bir araya gelerek OPEC'i oluşturmuştur. Amaç, ham petrol fiyatına istikrar kazandırmak, petrol ihraç politikalarını koordine etmektir.

 

Coğrafya Terimi Olarak OPEC:
Petrol ihraç eden ülkeler örgütü

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak OPEC:
Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (Organization of Petroleum Exporting Countries), petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran ülkelerin oluşturduğu konfederasyon.

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Net Faiz Marjı: Bankacılıkta faiz geliri ve faiz gideri arasındaki farkı tanımlayan terim.

Baz Puan (Basis Point): Faiz oranlarındaki değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir. Virgülden sonraki dördüncü haneye karşılık gelir (0,0001). Örneğin faiz oranının %5,25’den

Spot Piyasa: Spot piyasa bir ürünün alış veya satışının işlem tarihinde belirlenen fiyat üzerinde en çok iki iş günü sonrasında gerçekleştirildiği piyasadır.

Onaylama: Parola, Kişisel Kimlik Numarası (PIN) veya imza gibi güvenlik verilerinin onaylanması. Bu sayede kimlik doğrulanır ve bir işlemin gerçekleşmesine izin

Açık Bütçe: Gideri gelirini aşan bütçedir.

WAP: Mobil kullanıcıların, kablosuz mobil cihazlar üzerinden internete erişimlerini sağlayan kablosuz iletişim standardı.