Kireç hastalığı Nedir? Kireç hastalığı Hakkında Kısaca Bilgi

Kireç hastalığı Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Kireç hastalığı:
Etmeni Ascosphaera apis adlı bir fungus (mantar) olan yavru hastalığıdır. Tüm mantarlar gibi nemli ortamları sever. Hastalıklı larvalar mumyalaşmış olup siyahımsı, gri veya beyaz renktedirler. Hastalığın ilk dönemlerinde beyazlaşmış larvalar iki parmak arasında ezilebildiği halde ileri dönemde pirinç tanesi gibi sertleşerek arılar tarafından kovan önüne ve uçuş tahtası üzerine atılırlar.

 

Benzer Arıcılık Terimleri:

Varroa: Varroa akarı, bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir. Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını (hemolenfini)

Kurtçuk (Larva): Üç günlük yumurtalardan, kabuğun çatlamasıyla çıkan arı yavrusu.

Hava kesesi: Solunum borularının yer yer genişlemesiyle oluşturduğu, daralıp genişleyerek akciğerler gibi fonksiyon gören ince duvarlı keseler.

Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS): Etiketlenmiş kovanlara ait bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı, izlendiği, raporlandığı Bakanlık kayıt sistemi.

Ana arının kanadını kesmek: Ana arının kovanı terk etmemesi veya kovanı terk etse de uzağa uçamaması için, ana arının bir kanadının yarısının kesilmesi.

İnvert şurup: İnvert şekerle hazırlanan şurup.