Jeofizik Nedir? Jeofizik Hakkında Kısaca Bilgi

Jeofizik Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Jeofizik:
Fiziksel yöntemlerle yerküre ve diğer gök cisimlerinin içyapısını inceleyen bilim dalı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Jeofizik:
1- Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir.
Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.


2- Yer yuvarlağını ve atmosferi etkileyen doğal fiziksel olayların inceleyen bilim dalı. Atmosfer fiziği, hidrosfer fiziği, litosfer fiziği gibi dallara ayrılır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Jeofizik:
Yer kabuğundaki hareketlerin ve oluşumların mekanik olarak incelendiği bilim dalı.

 

Deprem Terimi Olarak Jeofizik:
Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir. Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Sivil Toplum Kuruluşu (STK): Gönüllü kişilerin, dernek, vakıf, oda, sendika, yurttaş girişimi, vb. adı altında buluşup, zamanlarını, emeklerini toplumun yararına sunmak ve kalıcı

Depremsellik: Depremlerin tarihsel ve coğrafî dağılımı.

Siyah Buz: Saydamlığından dolayı yol rengine yakın siyahlıkta görünen ince ve kaygan buz tabakası.

Fırtına: Şiddetli rüzgâr ve yağışlı havalar için verilen genel ad.

Su Hortumu: Bir denizin veya gölün üzerinde meydana gelen hortumun, yerden emdiği sular ile oluşturduğu kuvvetli rüzgâr.

Maksimum: Değişebilen bir niceliğin varabileceği en yüksek olan sınır.