Grotesk Nedir? Grotesk Hakkında Kısaca Bilgi

Grotesk Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Grotesk:
Özellikle çiçek dalları, meyveler, perde ve halı örgeleriyle yapılan, garip ve güldürücü bir çeşit bezeme sanatı. Dekoratif bir öğe olarak grotesk, düşsel olarak biçimlendirilmiş insanlar, hayvanlar ve masalsı varlıklarla birlikte resme ya da heykele konu olabilecek biçimde işlenmiş askı çelenkler ve çiçeklerden yapılmış kompozisyonlar ve fantastik mimari öğelerle arabesk ve kıvrık dal türlerinde bezemelerden oluşur.

 

Tiyatro Terimi Olarak Grotesk:
1- Gülünç, güldürücü.

2- Tiyatroda karikatürleştirme işleminin özü olan grotesk,seyirciyi yabancılaştırarak, tuhaf ve şaşırtıcı biçimlerle karşıt görüntüleri birleştirerek güldürmeye yönelen ,ussal dizgiye karşı çıkarak,ussal bir sonucu getiren,temelde ciddi,ama görünüşte gülünç ve abartılı olan biçim.

 

Edebiyat Terimi Olarak Grotesk:
Kaba gülünçlüklerden, olmayacak, yabansı şakalaşmalardan yararlanan, güldürmeyi kaba biçimde de olsa amaç edinen komedi türü.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Renk (Hue): Renk tonu, renk. Bir renge daha teknik ve spesifik olarak değinilirken kullanılır.

Görsel Algı: Görsel duyunun birincil öneme sahip olduğunu algılama biçimi.

Orta Sahın: Cami ve kiliselerde mihraba doğru uzanan, birbirlerinden sütun ya da ayaklarla ayrılmış bölümlerin ortada olanı.

Dayanma Ayağı: Yüksek yapılarda ana duvarlara binen yapı ağırlığını karşılamak üzere en çok yük binen yere, duvara dik olarak örülen dayanma duvarı.

Dramatik Sanatlar: İnsanın, eyleme dönüşmüş ifadelerle kendini veya bir olayı, bir olguyu anlattığı sanatlardır; tiyatro, opera, müzikal oyun, kukla gibi sahne sanatları

Avlu: 1- Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan. 2- En az üç yönden yapılar veya yüksek duvarlarla çevrili üstü a