Fütürizm Nedir? Fütürizm Hakkında Kısaca Bilgi

Fütürizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Fütürizm:
Zamana bağlı çeşitli durumlar ile çeşitli yaşantıları birleştiren görüş.

 

Edebiyat Terimi Olarak Fütürizm:
Gelecekçilik. İtalyan şairi Marinetti'nin 1909'da Fransa'da ortaya koyduğu edebiyat akımı. Bu akım yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savunur.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fütürizm:
1909 yılında İtalya'da doğan ve geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe değin durumları aynı zamanda gösteren sanat çığırı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Fütürizm:
1. Yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan İtalyan edebiyat ve sanat akımı.

2. İtalyan şairi Marinetti’nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat akımı.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Aydınlık Feneri: Örtülü iç mekânlara ışık sağlamak için düzenlenmiş bölüm. Genellikle kubbe ya da çatının ortasında daha yüksek ve etrafı camekânlı ışıklık.

Urna: Antik Roma'da taş, pişmiş toprak ya da tunçtan yapılan vazoya benzer kapaklı veya kapaksız kap. Sıvıların konulması için kullanıldıkları gibi, ölüleri

Tekstür: Resimde doku. Dış yapı.

Dil Sanatları: Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır; roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu vb. gibi.

Görünüş: Bir yapı veya herhangi bir nesneyi geometrik ve düşey iz düşümlerle gösteren ölçekli çizim.

Konstrüktivizm: Yapımcılık da denir. 1920'lerde Moskova'da gelişen bir soyut sanat akımı. Sürdürülen soyut sanat tartışmalarında "Laboratuvar sanatı" anlayışına karşı