Fenotip Nedir? Fenotip Hakkında Kısaca Bilgi

Fenotip Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fenotip:
Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fenotip:
Canlının  dış görünüşünü diğerlerinden ayıran belirgin özelliğidir. Uzun boylu olma, kırmızı çiçek açma gibi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fenotip:
1-Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne, gözlemlenebilir özelliklerine denir. Canlı fenotiplerin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

2-Bir organizmanın kalıtsal yapısının dıştaki görünür ifadesidir.

 

Genetik Terimi Olarak Fenotip:
Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Fenotip:
Herhangi bir kalitatif ya da kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri:

Asgari Tarife: Uygulanabilecek en düşük fiyat.

Farmakopi: İlaç maddelerinin kullanıma izin verecek kabul testlerinin ve metotlarının yazıldığı kitap serileri.

Analitik Terazi: 0,0001 gr. hassasiyetinde, maksimum 200 gr. tartı yapabilen, optik skala donanımlı mekanik veya elektrik ile çalışan terazi.

Kamışa Kalkma: Hububatların kardeşlenmeden sonraki gelişme evresi.

Avrupa Tarımsal Yön Verme Ve Garanti Fonu: European Agricultural Guidance and Guarantee Fund (FEOGA, EAGGF): Ortak Tarım Politikalarının finansal aracı olup, tarım piyasasının desteklenmesi ve

Makarnalık Buğday: Tane rengi kırmızı veya kehribar sarısı, uzunca, sert ve camsı yapıda, ince kabuklu, proteince zengin irmik verimi yüksek durum cinsi buğday.