Ekspresyonizm Nedir? Ekspresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ekspresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ekspresyonizm:
Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ekspresyonizm:
1910-1930 yılları arasında Almanya'da gelişen, sanat ve mimarlık akımı, anlatımcılık. Alman mimari geleneğinin anıtsal biçimlerinden ve simgesel gücünden yararlanır. Klasik biçimlerden uzaklaşma, buna karşılık lirizm, kendiliğinden oluşum ve simgesel yaklaşım görülür.

 

Sanat Terimi Olarak Ekspresyonizm:
Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ekspresyonizm:
Dışavurumculuk.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Solo (İt.): 1- Tek, yalnız. Solist. Karşıtı tutti (İt.), hep birlikte. 2- Tek bir sazın, bir veya birkaç müzik parçasını çalmasıdır: Keman solosu, piyano solos

Buffo (İt.): Güldürücü. Operalarda güldürücü rollere çıkan şarkıcı.

Sextett: 6 ses için müzik parçası. 6 çalgı için olduğu gibi, 6 insan sesi için de yazılabilir.

Senyö: Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve SON yazılan yerde bitirileceğini belirtir.

Sonat: 1- Büyük yapıda olan genellikle piyano, keman, viyolonsel gibi solo çalgılara ya da piyano eşlikli yaylı veya üflemeli çalgılardan birine yazılan bir

Çekiş: Yaylı çalgıların çalınış tekniğinde, yayın topuktan buruna doğru sürtülmesi.