Dizin Nedir? Dizin Hakkında Kısaca Bilgi

Dizin Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dizin:
Kitabın veya derginin kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindeki yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik liste, indeks, fihrist.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dizin:
Bir kitabın veya derginin kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindekileri yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik liste.

 

Edebiyat Terimi Olarak Dizin:
Genellikle öğretici içerikli yapıtların ve kitapların sonuna koyulan kimi terimleri alfabetik bir düzenle veren ya da gösteren dizelge.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Bulunma Grubu: Bulunma durumu almış bir adın başka bir ad ögesi ile kurduğu kelime grubu. Grubu oluşturan adlar birer kelime grubu da olabilir. Bu grup cümlede ve gr

Etken Fiiller: İşi yapan gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere etken fiil denir. Örnek : Hasan, bu konuyu iyi anladı. Her gün oraya giderdik.

Kelime Türü: Yapıları, görevleri ve nitelikleri bakımından, kelimelerin cümle içindeki işleyişlerine göre ayrıldıkları her bir bölüğü. Türkçede sekiz kelime türü v

İyelik Zamiri: Eklendiği ad ve ad soylu sözcüklere sahiplik anlamı kazandıran, bunların kime, neye, kaçıncı kişiye ait olduğunu belirten eklere iyelik zamiri (adılı)

Çok Anlamlılık: Bir kelimede temel anlamla bağlantılı birden çok anlamın bulunması; bir kelimenin anlam gelişmesi yoluyla, asıl anlamıyla olan ilişkisini kaybetmeden

Olumsuzluk Ekleri: "-ma, -maz" ekleri.