Çivi Yazısı Nedir? Çivi Yazısı Hakkında Kısaca Bilgi

Çivi Yazısı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çivi Yazısı:
MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Çivi Yazısı:
Mezopotamya'da geliştirilen ve ıslak kile, çiviye benzer uçla bastırarak yazılan yazı sistemine verilen ad. (İng.Cuneiform)

 

Benzer Tarih Terimleri:

Levazım Sınıfı: Savaşta ve barışta, silah ve cephane dışında, silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu yiyecek, giyecek ve benzeri araç gereçleri sağlamakla görevli asker

Ekselans: Elçiden başlayarak cumhurbaşkanına değin yüksek yerlerde bulunan yabancı devlet büyüklerinin adlarının önünda kullanılan saygı sanı.

Engizisyon Mahkemeleri: Kilisenin başkanlığında toplanır, genellikle kilisenin öğretilerine karşı çıkanlara ölüm cezası verirdi.

Antlaşma: 1- İki devlet veya devletlerarasında yapılan yazılı sözleşmedir. 2- Savaşan iki tarafın, savaşı keserek barış koşullarını imza etmeleri.

Niyabet-i Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hüküm

Kayyum: Belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse, hizmetli.