Aberasyon Nedir? Aberasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Aberasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Aberasyon:
Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

 

Fizik Terimi Olarak Aberasyon:
Bir aynadaki arıza veya ışınların lensten geçtikten sonra bir noktada toplanamaması, odaklanamaması.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aberasyon:
Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Aberasyon:
Normalden uzaklaşma.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aberasyon:
Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Mitoloji Terimi Olarak Aberasyon:
Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yerin dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri:

Düşey Paralaks: Stereo modelde eşlenik nesnelerin, ya da ölçü markalarının, göz bazına dik yöndeki farklılığı, stereo görüşün tam olarak oluşturabilmesi için yok edil

Paralaks: Stereomodelde eşlenik nesnelerin ya iki ölçü markasının farklı konumda olması nedeniyle oluşan aykırılık, çakışmama, çakışmama büyüklüğü.

Sayısal Görüntü İşleme: Sayısal görüntülerin kullanıcının amacına uygun geliştirilmesi, iyileştirilme, geometrik olarak düzeltilmesi gibi tüm değiştirme işlemleri, görüntü iş

Film Tarayıcı: Rulo halindeki orijinal hava filmlerinden, rulo durumunu koruyarak, tarama yapabilen tarayıcı.

Kabartı Ötelemesi: Nesneler ve nesne haritaları arasındaki yükseklik farkları nedeniyle, hava fotoğraflarında ve uydu görüntülerinde, merkezsel izdüşümde olması gereken

Kolon: Hava fotogrametrisinde, aynı uçuş çizgisi boyunca çekilen ve ortak alanları bulunan ardışık fotoğraflar dizisi, fotoğraf şeridi, şerit.