Eğitim Sitesi

Zorunlu Karşılık Nedir? Zorunlu Karşılık Hakkında Kısaca Bilgi

Zorunlu Karşılık Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Zorunlu Karşılık:

Bankaların, bazı pasif kalemlerin belli bir oranı olarak hesaplanan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde açılacak özel bloke bir hesapta nakden tesis etmekle yükümlü oldukları tutar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Hazine Açığı: Hazine, devletin harcama ve gelirlerinin gerçekleştiği soyut bir kasa olan kurumdur. Belli bir dönemde Hazine'nin kamusal giderlerinin finansmanı için yapılan ödemeler, toplanan kamu gelirlerini aşması durumunda Hazine açığı ortaya çıkar.

    Vadeye Dayalı Zorunlu Karşılıklar: Bankaların ve diğer finansal kuruluşların, yükümlülüklerine karşılık TCMB’de tutmak zorunda oldukları zorunlu karşılık tutarı, yükümlülüklerin vadesine göre değişmektedir. Zorunlu karşılık oranları, kısa vadeli yükümlülükler için daha yüksek iken uzun vadeli yükümlülükler için daha düşüktür. Dolayısıyla daha uzun vadeli yükümlülükler özendirilerek banka yükümlülüklerinin ortalama vadesinin uzatılması amaçlanmaktadır. (Maturity Based Reserve Requirement)

    Panik: Bir bankanın yetkili kuruluş tarafından kapatılacağından korkan ya da bankaya güveni kalmayan mevduat sahiplerinin beklenmedik biçimde, sözgelimi aynı anda, para çekmeleri. Bir bankanın elinde bulundurduğu yedek para mevduatın çok az bir yüzdesini oluşturduğu için kısa bir sürede çok para çekilirse bankanın elindeki nakit tükenip bankayı kapanmaya ya da iflasa zorlayabilir.

    Uluslararası Döviz Rezervleri: Uluslararası ödemelerde kabul gören ödeme araçları rezervidir. Altın, döviz, özel çekme hakları (SDR) ve IMF'deki rezerv pozisyonları gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü