Eğitim Sitesi

Yurtluk Arazi Nedir? Yurtluk Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Yurtluk Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yurtluk Arazi:

1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı.

2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yurtluk Arazi:

Osmanlı Devleti'nde sınırları koruma karşılığında sınır boylarında ayrılan araziye denirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mitralyöz: Makineli tüfek.

    Böri (Börü): Eski-Türkler'de Kurt.

    Sancak (Mutasarrıflık): 1- Osmanlı İmparatorluğu'nda illerle ilçeler arasında yer alan yönetim birimi. 2- Orduların, temsil ettikleri devletin alâmeti olarak kullandıkları bayrak.

    Ortodoks: 1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık) 2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü