Eğitim Sitesi

Yönelim Nedir? Yönelim Hakkında Kısaca Bilgi

Yönelim Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Yönelim:

Bitkilerin dış faktörlere bağlı olarak yönelme ve büyümelerine verilen isimdir. Yönelme ve büyüme var olan kaynağa doğru olur ise pozitif yönelim, var olan kaynağın tersi yönünde ise negatif yönelim olarak değerlendirilir.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yönelim:

1. Bireyin, karşılaştığı karışık ve sorunlu durumlarda kendi yönünü, tutumunu belirlemesi.

2. Bir kimsenin türlü ilişkiler içinde yer ve zamanı seçme, koşulları değerlendirme konusunda bilinçli olarak davranması.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Generatif Devre: Bitkilerde generatif organların oluşmaya başladığı zamandan, sonra meyve - tohum olumuna kadar geçen evredir. Örneğin; tahıllarda generatif devre sapa kalkma ile başlar, bunu başaklanma, çiçeklenme gibi devreleri izler.

    Fizyolojik Kuraklık: Ortamda yeterli miktarda su bulunmasına karşın, değişik nedenlerle bitkinin gerekli suyu alamayarak, susuzluk çekmesidir. Örneğin, düşük sıcaklık nedeni ile toprak suyunun donması ve bu sudan bitkinin yararlanamayışı gibi.

    Sera Gazları: Küresel ısınmadaki paylarına göre: 1-Karbondioksit % 50 : Ormanlar, canlıların solunumu 2-Metan % 13 : Pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları, bataklıklar 3-Azot oksitler % 5 : Egzoz gazları, fosil yakıtları 4-Kloroflourkarbon gazları % 22 : Spreylerdeki püskürtücü gazlar, Soğutucu aletlerde bulunan gazlar, bilgisayar temizleyicileri 5-Ozon % 7 : Egzoz gazlarının ultraviye ışınlar (güneş ışıkları) ile reaksiyona girmesi ile ozon gazları ortaya çıkar.

    Çöl Vejetasyonu: Çöl ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yaşamını sürdüren bitki; cins, tür ve çeşitlerini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü