Eğitim Sitesi

Yoğunluk (density) Nedir? Yoğunluk (density) Hakkında Kısaca Bilgi

Yoğunluk (density) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Yoğunluk (density):

Duyarlı malzemelerin ışık görüp banyo edilmesinden sonra siyah metalik gümüşe dönüşen gümüş tuzlarının oluşturduğu yoğunluktur. Bu yoğunluk filmin ışık geçirgenliği ile ölçülmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Perspektif Kontrolü: Bazı objektif veya fotoğraf makinelerinde, film yüzeyini objeye paralel hale getirmek üzere mercek kaydırılabilir. Böylece perspektif nedeniyle oluşan belirgin bozunmalar engellenebilir. Bu özellik sayesinde, mimari fotoğraflardaki "düşen çizgiler" engellenebilmekte veya manzara fotoğraflarında alan derinliği maksimuma çıkarılabilmektedir.

    Panoramik Fotoğraf Makinesi: Özel olarak yapılmış döner bir objektife sahip. Çok geniş bir görüş açısını, görüntü bozulmasına neden olmadan fotoğraflayabilen makinelere verilen ad. Kimi makinelerde bu görüş açısı 140 dereceye ulaşmaktadır.

    Odaklama: Fotoğrafı çekilecek olan cismin seçik (net) bir görüntüsünün elde edilmesi için, odak noktasının odak düzlemi (film düzlemi) üzerine düşmesini sağlama işlemi.

    Çoklu (üst üste) çekim: Aynı film karesi üzerine birden fazla çekim yapılmasıdır. Bu sayede özel etkiler yaratılabilir. Örneğin tele objektifle çekilmiş ay fotoğrafı ile geniş açı objektifle çekilmiş manzara fotoğrafı üst üste çekilirse, ay normal görüntüsüne göre oldukça büyük bir görüntüde olacaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü