Eğitim Sitesi

Varroa Nedir? Varroa Hakkında Kısaca Bilgi

Varroa Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Varroa:

Varroa akarı, bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir. Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını (hemolenfini) emdiğinden üzerlerinde beslendikleri arıları zayıflatarak arıların yaşam sürelerini kısaltırlar. Arıların bağışıklık sistemini bastırarak virüs ve enfeksiyonların yayılmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda arılar üzerinde asimetrik kanatlar, çarpık bacaklar ve kısalmış karın (abdomen) gibi etkiler görülür. Düşük seviyelerdeki Varroa istilalarında bile ergin arılar zayıflar ve ömürleri kısalır (%50'ye kadar), yavrular ise gelişimlerini tamamlayamazlar. (Varroa jacobsoni, Varroa destructor, Arı akarı)

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Petekli bal: Arıların peteğe doldurdukları balın en az üçte ikisini sırlamalarıyla oluşan ve peteğiyle, bazen de petekli çerçevesiyle birlikte satışa sunulan bal.

    Cüce arı (Apis florea): Güneydoğu Asya'da sık çalılıklar üzerinde ve açıkta ördükleri tek parça petek üzerinde yaşayan, sakin ve iyi huylu, insanı sokmayan küçük cüsseli arılar.

    Körük: Bkz. Arıcı körüğü.

    Petek: İşçi arıların salgıladıkları balmumu ile ördükleri, arıların yavru yetiştirip, bal ve çiçektozu (polen) depo ettiği altıgen şeklinde gözleri bulunan yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü