Eğitim Sitesi

Vadeli Çift Taraflı Döviz Değişimi (SWAP ) Nedir? Vadeli Çift Taraflı Döviz Değişimi (SWAP ) Hakkında Kısaca Bilgi

Vadeli Çift Taraflı Döviz Değişimi (SWAP ) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Vadeli Çift Taraflı Döviz Değişimi (SWAP ):

Faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmelerin yarattığı riskleri azaltmak, ülke, firma ve döviz bazında oluşabilecek dezavantajları asgariye indirmek amacıyla geliştirilen finansal bir tekniktir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    İstisna: Vergiye tabi olması gereken bir olayın veya gelirin, ya tamamen yada belli bir miktar yahut oransal olarak hesaplanan kısmının vergi dışı bırakılmasıdır.

    Swap: 1- İki tarafın bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır. 2- Farklı karaktere sahip gelecekteki iki nakit akımının birbirleriyle değiştirilmesi (takas). Faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişimlerin yarattığı riskleri azaltmak; ülke, firma ve döviz bazında oluşabilecek dezavantajları asgarîye indirmek amacıyla geliştirilen bir finansal teknik.

    Vadeli İşlemler: Spot (iki iş günü) işlem tarihini aşan ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak bir kıymetin (döviz, faiz, mal) vadesi, miktarı ve fiyatının bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward, future ve opsiyonlar bu tür işlemlere örnektir.

    Küsurat Emir: İşlem biriminin ihtiva ettiği hisse senedi sayısından daha az miktarlar için verilmiş emirlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü