Eğitim Sitesi

Ünsüz Benzeşmesi Nedir? Ünsüz Benzeşmesi Hakkında Kısaca Bilgi

Ünsüz Benzeşmesi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ünsüz Benzeşmesi:

1. İç seste yan yana iki ünsüz bulunan yerlerde veya söyleniş bakımından aynı durumda bulunan komşu kelimelerin son ve ön sesleri arasında bazen iki ünsüzden birinin kendisine yakın boğumlanma niteliği taşıyan öteki tarafından büsbütün veya kısmen benzeştirilmesi olayı: kanbur > kambur, çenber > çember, Hatice > Hacca gibi.

2. Sert ünsüzle biten sözcüklerimize (f, h, s, ş, p, ç, t, k) "c, d, g" ünsüzleriyle başlayan bir ek ulandığında eklerin başındaki yumuşak ünsüzler sertleşerek "ç, t, k" ye dönüşür. Buna ünsüz benzeşmesi denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    İlgi Zamiri: Adın yerini tutan-ki eki.

    Vasıta Grubu: +la vasıta eki almış bir ad ögesinin başka bir ad ögesi ile kurduğu kelime grubu. Öteki kelime gruplarında olduğu gibi, bu grup da bir sıfat-fiil ya da zarf-fiil grubunun kısalmasından oluşmuştur: Çocuklarıyla yakından ilgili bir anne. Vb.

    Ünlem Grubu: Bir ünlem ile bir veya daha fazla ad ögesinin oluşturduğu kelime grubu. Bu grup içindeki ad ögesi bir kelime grubu da olabilir: A komşu, ey gönül (Y.K.Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz, s.58)

    Harf: Bir dilin başlıca seslerini yazıda göstermeye yarayan ve alfabeyi oluşturan işaretlerden her biri. Dildeki en küçük birim, harftir. Türkçede 29 harf vardır. Türkçede a, b, c, d, f, g gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü