Eğitim Sitesi

Tezkere Nedir? Tezkere Hakkında Kısaca Bilgi

Tezkere Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Tezkere:

Parlamento uygulamasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM komisyon başkanlıkları ve milletvekillerine ait olup Genel Kurulun bilgisine veya onayına sunulması gereken resmî evraktır.

 

Tarih Terimi Olarak Tezkere:

1- Askerlik görevinin bittiğini bildiren resmi belge.

2- Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

Siyaset Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini gösteren belge.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Yasama Yılı: TBMM’nin, 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren çalışma süresidir. Ancak, milletvekili genel seçimleri nedeniyle ilk yasama yılının başlangıcı ile son yasama yılının bitişi farklı tarihlere denk gelebilir. Bu durumda bir yasama döneminin ilk yasama yılı, TBMM’nin, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilânını takip eden beşinci gün toplanmasından başlayarak 30 Eylül’e kadar; son yasama yılı ise 1 Ekim’den başlayarak yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

    Dokunulmazlık: Bkz. Yasama dokunulmazlığı

    Mükerrer Madde: Bir kanuna eklenecek maddeye, kanunun diğer bir maddesi ile bağlantılı olması nedeniyle başına mükerrer ibaresi konularak aynı madde numarasının verilmesidir. Kanun yapım tekniğine aykırı olan bu numaralandırma yöntemi kural olarak terk edilmiştir. Ancak, sistematiğinde mükerrer madde uygulaması bulunan eski tarihli kanunlarda yapılan değişikliklerde, kanunun sistematiğini bozmamak ve karışıklığa sebebiyet vermemek için mükerrer madde eklenmesi yoluna gidilebilmektedir.

    Esas Komisyon: Raporu, Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Hangi komisyonun esas komisyon olacağı, tasarı ve tekliflerin TBMM Başkanlığınca komisyonlara havalesi sırasında belirlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü