Eğitim Sitesi

Tarayıcı (scanner) Nedir? Tarayıcı (scanner) Hakkında Kısaca Bilgi

Tarayıcı (scanner) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Tarayıcı (scanner):

Bir fotoğraf, resim, kitap sayfası, el yazısı veya bir objeyi optik olarak okuyup sayısal veri haline dönüştürmeye yarayan aygıt. Yatay ve tamburlu olanları vardır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Merkez Ağırlıklı Ölçüm: 1. Fotoelektrik devrenin ağırlıkla karenin orta kısmı ve çevresinde objeden yansıyan ışığı ölçtüğü sistemdir. 2. Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, tüm kadrajı dikkate almakla beraber, merkeze yakın % 60 - 80'lik bir bölgeyi daha ağırlıklı olarak değerlendirdiği, genellikle fotoğrafı çekilen nesne kadrajın ortalarında ise kullanışlı olan ışık ayarı.

    Çoklu (üst üste) çekim: Aynı film karesi üzerine birden fazla çekim yapılmasıdır. Bu sayede özel etkiler yaratılabilir. Örneğin tele objektifle çekilmiş ay fotoğrafı ile geniş açı objektifle çekilmiş manzara fotoğrafı üst üste çekilirse, ay normal görüntüsüne göre oldukça büyük bir görüntüde olacaktır.

    Kaçış noktası: Perspektifte birbirine paralel olan çizgilerin, ufuk çizgisinde aynı noktada birleşmesi.

    Flat Bed Scanner: Kağıt veya film üzerindeki resim veya yazı gibi bilgileri üzerinden geçerek tarayan ve bilgisayar ortamına geçebilmesini sağlayan optik bir cihazdır. Kısaca tarayıcı da denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü