Eğitim Sitesi

Taban Nedir? Taban Hakkında Kısaca Bilgi

Taban Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Taban:

Fotoğraf filmlerinde ve kâğıtlarında ışığa karşı duyarlı katmanın sürüldüğü, filmlerde asetattan; fotoğraf kâğıtlarında ise genellikle kâğıttan yapılmış taşıyıcı tabandır. (base, support)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Noktasal (Spot) Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın diğer bölümlerindeki ışık değerlerinden etkilenmeden, 3,5 mm çaplı çok küçük bir bölümünden (yaklaşık % 1 - 5'lik bir kısmı) gelen ışığı dikkate alarak ölçüm yaptığı, genellikle çok yüksek kontrastlı sahnelerin çekiminde veya makro çekimlerde kullanışlı olan ışık ayarı.

    Test baskı: Agrandisörde negatif görüntüyü fotoğraf kâğıdına basarken aynı fotoğraf kağıdı üzerine yan yana farklı pozlama sürelerinde olan birden çok baskı yapmak.

    Makro Fotoğrafçılık: Yakın plan çekimler bu şekilde adlandırılır. Nesneler o kadar yakından çekilirler ki, sonuçlar orijinal büyüklüğün 1/3 'ü ile 8 katı arasında değişir.

    ASA, ISO ve DIN: Filmlerin hızını ya da ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen ölçü birimi; ASA, Amerikan standardını, DIN Alman Standardını, ISO ise uluslararası fotoğraf film standardını ifade eder. Günümüzde bu sistem yerini uluslararası onaylanmış ISO sistemine bırakmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü