Eğitim Sitesi

Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak :

Göktürkier'de asker, ordu. (Sü Beği: Asker-Subay).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bloklaşma: Devletlerin çıkarları doğrultusunda, birbirleriyle anlaşarak işbirliği yapmaları durumu.

    Boy Birliği: 1. Ortak bir atadan türediklerine inanılan toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel toplulukların, kabilelerin oluşturduğu federasyon. 2. Aynı soydan gelen kabilelerin birliğine verilen addır.

    İltizam: 1. Osmanlı Devletinde hazineye ait (Beyt-ül Mal) bir gelir kaynağının belli bir ücret karşılığında (açık artırma ile) kişilere satılması yöntemidir. Bu kişilere de mültezim denir. 2. Tımar sisteminin kalkmasından sonra ürün vergilerinin toplanması için kurulan sistem. 3. Osmanlılarda bir bölgenin gelirlerinin açık arttırma yöntemi ile peşin satılmasıdır.

    Medrese: İslam öğretisini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulan eğitim kurumlarıdır. Sözcük anlamı "ders okunan yer" dir. Osmanlı tarihinde ilk medrese 1331 yılında İznik'te Orhan Bey zamanında kurulmuştur. Genellikle camilerle birlikte inşa edilen medreselerde öğrenciler (danişment, suhte) yatıp kalkarlar, imaretlerde yiyip içerler, dersliklerde ve camilerde İslam temelli dersleri okurlardı. Osmanlı Devleti'nde Fatih ve Kanuni zamanında medreseler en gelişmiş düzeyine ulaşmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü