Eğitim Sitesi

Stor Nedir? Stor Hakkında Kısaca Bilgi

Stor Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Stor:

Pencerelerin dışına, içine ya da iki cam arasına konan, bir mekanizma ile hareket eden, çeşitli gereçten yatay lamelli güneş kırıcı.

 

Perdecilik Terimi Olarak Stor:

Rulo şeklinde sarım yaparak toplanan ve açılan perde.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Bulon: Bulon (cıvata) silindirik gövdeli, altı köşeli başlıklı, ucunda spiral diş açılmış kısmı bulunan bir birleşim aracıdır. Deliğine konduktan sonra diş açılmış ucuna, altına pul (rondela) konmak suretiyle somunu takılır.

    Solvent Bazlı Boya: Tiner ile inceltilen boyalara "solvent bazlı" boyalar denir. Solvent bazlı boyalar, uygulama ve kuruma esnasında koku verir. Bu yüzden boyanan mekanlar, birkaç gün havalandırılmalı ve mümkünse uygulama bir maske ile yapılmalıdır.

    Mantar Parke: Mantar parke, doğal mantar ağacı kabuklarından kendine has dokularda ve çarpıcı renklerde üretilir. Görünümü ve fiziki yapısıyla sımsıcak bir ortam sağlayan mantar parke iç dekorasyonda tasarımların süratle gerçekleştirilmesinde önemli kolaylıklar sağlar. Isı ve ses yalıtım özellikleri vardır. Anti alerjik ve doğal bir üründür.

    Art Nouveau: 1890'li yıllarda ve 1900'lü yılların başında Avrupa'da ve Amerika'da gelişen, dekorasyonda ve mimaride kullanılan bir süsleme stili. Çiçek motiflerini temel alan güçlü kontürler ve asimetrik hatlar bu akımın karakterini oluşturur. Art Nouveau daha çok on dokuzuncu yüzyıl akademik yaklaşımına karşı bir tepki olarak yeni bir tarz yaratmaya teşebbüs etmiştir. Adını Paris'teki 1895'te açılan "L'Art Nouvaeu" (Yeni Sanat) adında bir iç dekorasyon galerisinden almıştır. Art Nouveau Almanya'da Jugendstil'e, Avusturya'daki Sezessionsill'e, İtalya'daki Stile Floreal'e veya Still Libery'e ve İspanya'daki hem Modernist hem de Modernismo'ya atıfta bulunur. Art Nouveau stili ayrıca posterlerde ve cam desenlerde kullanılmıştır. Örneğin güzel parfüm şişelerinde ve René Lalique'in mücevherlerinde (1860-1945) olduğu gibi. Ayrıca bu tarz demirden ve emaye çelikten yontulmuş göz alıcı formlar tasarlayan Hector Guimard (1868-1942) tarafından tasarlanan Paris Metrosu girişinin önemli bir kısmını süslemektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü