Eğitim Sitesi

Sosyalizm Nedir? Sosyalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:

Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:

Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.

Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:

Toplumculuk.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:

Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Endülüjans: 1. Katolik Kilisesi'nin günahlardan arınma için halka sattığı afname. 2. Günahlardan kurtulmak amacıyla kiliseden satın alınan belgedir. 3. Ortaçağ'da Katolik Kilisesi görevlilerince Hristiyan halktan alınan günahtan kurtulma belgesi. 4. Hıristiyanların günahlarından kurtulmaları için, papalar tarafından satışa konulan af kağıdı.

    Çar: Rus kralları başta olmak üzere Ortodoks devletlerinin hükümdarlarına verilen addır.

    Otokrasi: Bir hükümdar küçük bir küme ya da tek bir siyasal partininsiyasal erki elinde bulundurduğuyönetim biçimi.

    Tecrit: Ayırma, ayrı bir tarafta tutma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü