Eğitim Sitesi

Ses Yolundan Çıkışlarına Göre Ünsüzler Nedir? Ses Yolundan Çıkışlarına Göre Ünsüzler Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Yolundan Çıkışlarına Göre Ünsüzler Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ses Yolundan Çıkışlarına Göre Ünsüzler:

Ses Yolundan Çıkışlarına Göre ÜnsüzlerSert ünsüzler: ç, f, h, k, p, s, ş, t
Yumuşak ünsüzler: b, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Soprano: Kadın veya çocuklarda en ince ses.

    Konuşma: Ses, kelime ve söz akımından meydana geldiğine göre bir sözü açıkça anlatabilmek, söz ve anlatımın inandırıcı olması, söz ve anlatımda güzelliğe ulaşabilmek diksiyon sanatının başlıca amacıdır. Konuşmacı düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini karşı tarafa aktarırken "üslup" adı verilen değişik yollar kullanmaktadır. Üç tür üslup vardır. 1.Sade Üslup 2.Yüksek Üslup 3.Karışık Üslup Üsluplar hakkında detaylı bilgi kendi başlıkları altında verilmiştir.

    Çıkış Yerlerine Göre Ünsüzler: Ünsüzlerin her birinin oluşumunda farklı organların görev aldığı görülmektedir. Bu açıdan ünsüzler şu şekilde sınıflandırılmaktadırlar; Dudak ünsüzleri: p, m, Diş ünsüzleri: v, f Damak ünsüzleri: k,g,ğ,y Gırtlak : h Diş-damak ünsüzleri: Diğer ünsüzler

    Gevşeklik: Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Gevşekliği gidermek için dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırın ve aşağıdaki cümleleri hızla okuyun. ● Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış. ● Biz de bize biz derler, sizde bize ne derler? ● Pireli peyniri perhizli pireler teperlerse pireli peynirler de pır pır pervaz ederler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü