Eğitim Sitesi

Semai Nedir? Semai Hakkında Kısaca Bilgi

Semai Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Semai:

Türk müziğinde kullanılan iki zamanlı bir usul.

 

Edebiyat Terimi Olarak Semai:

1. Türk halk edebiyatında koşmadan sonra özellikle âşık edebiyatında en çok kullanılan, hece ölçüsünün 8 heceli kalıbıyla söylenen, kendilerine özgü ahengi olan nazım biçimi.

2. Hece ölçüsünün genellikle 8'li kalıbıyla; aşk, doğa ve insan sevgisi gibi konularda yazılan âşık edebiyatı nazım şekli. Ayrıca halk edebiyatında aruz ölçüsüyle de yazılan bazı şiirlere de semai denmiştir.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Beste: 1- Bir müzik yapıtını oluşturan ezgilerin tümü, bir müzik eseri anlamına gelir, kompozisyon karşılığıdır. 2- Herhangi bir musiki parçasına beste denir. Bir peşrev, bir şarkı, bir senfoni birer beste sayılabilir. Türk musikisinde beste şu manalarda kullanılmıştır. a) Kompozisyon, yani her musiki parçası birer bestedir. b) Bestenîgar, beste-hisar, beste-isfahan, makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır. c) Bir form adı olarak beste, dini ve din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tespitlerinden birinin özel adıdır. Kısaca beste; güfteli veya güftesiz kulağa hoş gelen melodilerin, notaların bir araya getirdikleri, bestekârın duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasıdır.

    Ritterdando: Gittikçe ağırlaşarak.

    Pupitre (Fr.): Nota sehpası.

    Kakofoni: Uyumsuz ses bileşimi. Kakışım. Cacophonie (Fr.).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü