Eğitim Sitesi

Ravza-i Mutahhara Nedir? Ravza-i Mutahhara Hakkında Kısaca Bilgi

Ravza-i Mutahhara Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Ravza-i Mutahhara:

Mescid-i Nebevi'nin içinde Peygamberimiz'in mübarek kabri ile mimberi arasında ki yerdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ravza-i Mutahhara:

Temiz bahçe demektir. Bu tâbir; Medîne'de Mescid-i Nebevî'de Peygamberimiz (a.s.)'in kabri ile minberi arasındaki bölüme denir. 10x20 = 200 metrekarelik bir alandır. Peygamberimiz (a.s.) "Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir" buyurmuştur.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Teyamün: Tavafı Kâbe'nin sağından yapmak demektir.

    Hıcr-i Kabe (Hatîra, Hıcr-i İsmail): Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir. Hz. İbrâhim (a.s.) ile oğlu İsmail (a.s)'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. M. 605 yılında yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir.

    Harem Bölgesi: Mekke ve etrafına yayılan, Allah (c.c.) tarafından Harem Bölgesi olarak tanımlanan, sınırları Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından işaret olunan, bitki ve canlıları koruma altına alınan geniş alandır. Mekke etrafında, bitkileri koparılmamak ve hayvanları avlanmamak üzere sınırları belirlenmiş bölgeye denir.

    Hacer-ül Esved: Kâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır. 18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü