Eğitim Sitesi

Rasyonalizm Nedir? Rasyonalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Rasyonalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Rasyonalizm:

Usçuluk. Akla ve akıl yolu ile varılan yargıya inanma, akla aykırı veya akıl dışı hiçbir şeyi tanımama davranışı ve tutumu.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rasyonalizm:

1900'lerde başlayan ve 1928 yılında CIAM toplantısı ile daha da ağırlık kazanan mimarlık akımı. Duygu yerine akıl ve mantığın, pozitif bilimlerin ön plana geçtiği bu akıma, fonksiyonellikte denir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Rasyonalizm:

Hakikatin ölçütünü duyularda değil, düşünmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Akılcılık, usçuluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Duyun-U Umumiye İdaresi: Genel borçlar yönetimi demektir. Yakınçağ'da ekonomik yönden büyük bir çöküntüyü yaşayan Osmanlı İmparatorluğu, 1854 yılında (Kırım Savaşı sırasında) ilk kez dış borçlanmaya gitmiş ve İngiltere'den borç almıştı.Osmanlı Devleti borçlarını ödeyemeyerek 1875 yılında iflasını açıkladı. Alacakları tehlikeye düşen devletler de alacaklarını birleştirip 1881 yılında Düyun-u Umumiye İdaresi'ni kurup, Osmanlı Devleti'nin gelir kaynaklarına el koydular. Osmanlı Devle-ti'nin tuz, tütün, damga, içki, balıkçılık, ipek vergileri başta, gümrük vergileriyle, bağlı beyliklerin vergilerinin bir bölümü oluşturulan bu yönetime aktarıldı. Sonuçta, devletin tüm ekonomik ve mali denetimi Avrupalılar'ın eline geçmiş oldu. Lozan Barış Antlaşması'yla birlikte bu idare kaldırılmış ve yeni Türk Devleti'nin payına düşen Osmanlı borçları taksitlendirilerek, Fransız Frangı olarak ödenmeye başlamıştır. 63.644.000 Fransız Frangı olan Osmanlı borçları 1954 yılında tümüyle ödenmiştir.

    Kazaklar: Kuzey Karadeniz kıyılarında yaşayan ve Ruslar-ın korunmasında bulunan, çoğunluğu Müslüman olan savaşçı bir topluluktur.

    Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ): Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.

    Kılıç Kuşanma: Tahta yeni çıkan Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesine giderek dinî törenle kılıçlarını almaları, kuşanmaları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü