Eğitim Sitesi

Pozometre Nedir? Pozometre Hakkında Kısaca Bilgi

Pozometre Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pozometre:

Fotoğrafı çekilecek konudan yansıyan ışığın ya da konunun üzerine düşen ışığın miktarını ölçen cihaz.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Işık Siperliği: 1- Metal ya da kauçuktan yapılan ve istenmeyen ışıkların objektif yüzeyine düşmesini önleyen, objektifin ucuna katılan parça. 2- Pozlama sırasında istenmeyen ışıkların objektife düşmesini engellemeyi amaçlayan ve objektifin ucuna takılan silindir şeklinde plastik ya da metal kısımdır.

    Hâkim Renk: Bir tonun veya tek bir rengin diğer renklere nazaran baskın şekilde bir fotoğrafa hâkim olmasıdır. Bu durum, ışığın kalitesinden dolayı meydana gelebileceği gibi çekim koşullarına uymayan renk ısısında bir filmin kullanılması, yanlış filtrenin takılması veya banyonun yanlış uygulanması gibi etkenler sonucunda da ortaya çıkabilir.

    Telekonvertör: Fotoğraf makinesi ile objektif arasına yerleştirilerek odak uzaklığını artıran optik aksesuar. Günümüzde en yaygın olarak 2x ve 1.4x kullanılmaktadır. Fotoğrafı çekilecek konuyu 1.4 katından 2 katına kadar büyültebilen ve fotoğraf makinesinin gövdesi ile objektif arasına takılan bir optik araç.

    Astigmatizm/astigmatlık: Merceklerden gelen paralel ışınların eğik demetleri, bir noktadan daha çok, bir çizgi gibi odağa gelmesi sonucu oluşan mercek sapması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü