Eğitim Sitesi

Pleiotropi Nedir? Pleiotropi Hakkında Kısaca Bilgi

Pleiotropi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Pleiotropi:

Bir gen tarafından birden daha fazla karakterin belirlenmesi.

 

Genetik Terimi Olarak Pleiotropi:

Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Alg: 1. Yapıları kök, gövde ve yaprak olarak farklılaşmamış, genellikle sucul yaşayan fotosentetik canlı. 2. Sularda ve nemli yerlerde yaşayan bir ya da çok hücreli organizmalardır. Fotosentez ya da fagosite yaparak beslenir. 3. Gerçek anlamda kök, gövde ve yaprağı bulunmayan, fotosentez yapabilen, klorofilli, büyüklükleri 1 mikrometreden 100 metreye kadar değişebilen basit yapılı canlılar.

    Perennial: Çok yıllık. Yıllarca canlı kalıp yaşamını sürdüren bitki.

    Fenoloji: Çiçek açma, üreme, göç gibi iklime ve çevre koşullarına bağlı, periyodik biyolojik olayların incelenmesi ve kaydı.

    Nötr Atom: Elektron ve proton sayısı birbirine eşit olan atom.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü