Eğitim Sitesi

Oyun Ağası Nedir? Oyun Ağası Hakkında Kısaca Bilgi

Oyun Ağası Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Oyun Ağası:

Anadolu'da köy seyirlik oyunları düzenleyenlere verilen adlardan biri.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Oyun Sanatı Uzmanı: Oyun sanatını ve uygulayışını bilen kimse. XVIII. yüzyılda,Alman yazar ve kuramcı Gotthold Ephraim Lessing'in, Yunanca kökten yararlanıp ortaya attığı bu terim, başlangıçta oyun yazarı ve yöneticisi için kullanılmıştır. Bugünkü anlamı ile tiyatronun bilim ve sanat danışmanı. Oyun Sanatı Uzmanı'nın görevleri çeşitlidir: 1- Çalıştığı tiyatro için, seyirciyi, tiyatronun teknik olanaklarını ve sanatçı kadrosunu dikkate alıp oyun seçmek ve önermek; 2- Gönderilen yapıtlar üzerinde, gerektiğinde yazar ile çalışma yapmak; 3- Yeni oyun yazarları bulmak; 4- Dünya tiyatrosundaki gelişmeleri izleyerek çalıştığı tiyatroya yol göstermek; 5- Gerektiğinde bazı konularda yönetmene malzeme sağlamak, ön çalışmalar yaparak gerekli bilgi ve belgeleri sağlamak; 6- Seyirciler için yayımlanan tiyatro dergisini yada oyun izlencesini bastırmak; 7- Tiyatro belgeliğini ve kitaplığını kurmak, yönetmek, tiyatro için gerekli bulduğu kitapların satın alınmasını önermek; 8- Çalıştığı tiyatronun olanakları varsa tiyatroya ya da sanata ilişkin çeşitli sanat etkinlikleri düzenlemek.

    Prestij Rolü: Sanatçıya Aralık ayından Nisan ayına kadar, asıl meşguliyetin yoğun olduğu düzenli seyir döneminde “seyredilme” olanağını veren bir roldür. yani kendi sanat dalında en azından iki ana rolde sahnede, mümkün olduğunda prömiyerlerde gösterilebilir, böylece özellikle de yeni angajmanlar arıyorsa sahne yönetmenleri, film ve televizyon yönetmenleri tarafından tanınma olanağını elde eder.

    Ön Oyun: Oyun ana bölümünden önce bilgi vermede kullanılan giriş bölümü. Oyuna konu olan olgudan önce geçenleri özetler.

    Karakter: Kişileştirme işleminde derinlemesine ele alınan oyun kişisi;kendine özgü nitelikler içinde ruhsal gelişimi olan oyun kişisi.Karakterlerin,dış görünüşleri ötesinde anlamış ağlayan iç yaşamı vardır.Örn: Hamlet, Lear, Tartuffe,Treplev,Galile vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü