Eğitim Sitesi

Orta Oyunu Nedir? Orta Oyunu Hakkında Kısaca Bilgi

Orta Oyunu Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Orta Oyunu:

Geleneksel Türk doğamaçlara halk tiyatrosu. Ortada oynanır. Baş kişileri, aynı zamanda oyunun yönlendiricisi olan Pişekar ile oyunun baş güldürücü tipi Kavuklu'dur. Dekor olarak 'Yeni Dünya' denilen, iki yada üç kanatlı bir paravana, bir de 'Dükkan' denilen, önünde alçak hasır iskemlesi bulunan peyke vardır. Kendine özgü bir yabancılaştırma estetiği ile seyircinin her an tiyatroda olduğunu anımsatır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Orta Oyunu:

Sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle kuşatılmış bir alanda, belirli bir konu doğrultusunda fakat yazılı bir metne bağlı kalınmaksızın, dekorsuz, suflörsüz ve karşılıklı konuşmaya dayanan halk tiyatrosu.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Oyun Düzeni: Yönetmenin bir tiyatro yapıtını anlamlı ve uyumlu bir biçimde sahneye koyma işleminin tümü. Oyun düzeni, oyunculuk, dekor, giysi, donatım,ışıklama vb. öğelerinin oyunun amacını gerçekleştirecek biçimde estetik bir bütünlüğe ulaşmasını gerektirmektedir.

    Kahramanlık Komedyası: Kralların,prenslerin ve soyluların beş oyun kişisi olduğu,serüvenleri kapsayan komedya

    Radyofonik Oyun: Radyo oyunu.

    Extempore: Kısa metin emprovizasyonu. Doğaçlamanın senaryoda genel tasarı halinde tespit edilmiş bir oyun akışını provize ederek kestiği sırada ondan sürpriz biçimde uzaklaşan extempore gösterinin ilave bir buluş ve oyuncunun o anda yarattığı kasten yerleştirilmiş bir espridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü