Eğitim Sitesi

Olay Örgüsü Nedir? Olay Örgüsü Hakkında Kısaca Bilgi

Olay Örgüsü Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Olay Örgüsü:

Belli bir konu çevresinde var olan birden fazla olayın, sebep-sonuç ilkesine bağlı bir biçimde oluşturdukları organik bütünlük.

 

Edebiyat Terimi Olarak Olay Örgüsü:

Okuyucuda veya dinleyicide estetik bir etki uyandırmak amacıyla edebî eserlerde konuyu oluşturan olayların birbiriyle bağlantısına verilen ad.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Bibliyografya: Eski Yunancada vasıflandırmak anlamına gelen biblios (kitap) ile grapho(yazma) kelimelerinden türemiştir. "Kitaplar hakkında yazı" anlamında kullanılmıştır. Kısaca bibliyografya; bilim, sanat gibi fikir ürünleri ve kayıtlarla ilgili yayınları bir düzen içerisinde toplayan listedir. Fakat genellikle anlattıkları eserlerin nerede bulunduklarını göstermezler. Bu özellikleriyle kataloglardan ayrılırlar. İlk bibliyografya eserimiz Katip Çelebi'nin yazdığı "Keşfü'z Zünun" adlı eserdir.

    Öznel: Özneye ilişkin olan, öznede oluşan, nesnelerin gerçeğine değil, bireyin düşünce ve duygularına dayanan, enfüsi, subjektif.

    Olay: Bir arada bulunmak zorunda olan en az iki kişinin veya iki kişi yerine geçen kavram veya varlığın bireysel farklılıklar sebebiyle karşı karşıya gelmesi veya çatışması sonucu ortaya çıkan eylem.

    Özne: Bir cümlede bildirilen işi yapan, yüklemin bildirdiği durumu üzerine alan kimse veya şey, fail.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü