Eğitim Sitesi

Ödem Nedir? Ödem Hakkında Kısaca Bilgi

Ödem Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Ödem:

Hücreler arasında normalden fazla miktarda sıvı toplanması.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Ödem:

Dokularda genellikle yüzde, ellerde, ayaklarda ve bazı iç organlarda aşırı miktarda sıvı birikmesi.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Ödem:

Kan dolaşımından sızan sularla dokuların şişmesidir. Başka örnekleri ile birlikte kalp hastalıklarında, gebelikte, böbrek hastalıklarında, kvvashiorkor'da görülür.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Ödem:

1- Dokularda genellikle yüzde, ellerde, ayaklarda ve bazı iç organlarda aşırı miktardaki sıvı birikmesi.

2- Vücutta anormal miktarda su toplanmasıdır. Kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı allerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Ödem:

Vücudun çeşitli yerlerinde su toplanması.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Ödem:

Diş eti dokularında su toplanmasıyla oluşan şişlik.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Kromozom: 1. Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı. Hücrenin kendi kendini eksiksiz olarak kopyalamasına yarayan tüm bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan DNA lar. 2. Hücre çekirdeği içindeki kalıtsal maddedir. Genleri içeren iplik ya da çubuk biçimindeki yapılardır. 3. Ökaryotlarda DNA’nın proteinlere sarılmasıyla yoğunlaşarak paketlenen, mikroskobik olarak gözlenebilen, sayısı canlı türüne bağlı olarak değişen, genetik bilgiyi taşıyan yapı.

    Embriyo: 1. Bir organizmanın gelişmesinin erken evresinde yumurtanın döllenmesinden sonra, oluşan canlı taslağı. 2. Bir organizmanın gelişmesinin ilk evresi, döllenmiş olan bir yumurtanın gelişim ürünüdür. 3. Tohum, yumurta ya da rahim gibi koruyucu bir yapı içerisinde yer alan, genç bir hayvan ya da bitki sporofiti. 4. Yumurtadan meydana gelen, yumurta zarı, yumurta kabuğu ile korunan ya da vücudun içinde bulunan ve gelişmenin erken evrelerinde olan genç organizma.

    Gonat: Eşey organları, üreme hücreleri olan yumurta ve spermin oluşturulduğu üreme organıdır. Erkek üreme organı testis, dişi üreme organı ise yumurtalık adını alır.

    Hibrit: Melez. Genetik olarak birbirine benzemeyen ebeveynlerin yavruları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü