Eğitim Sitesi

Mutasyon Nedir? Mutasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Mutasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Mutasyon:

1. Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan DNA dizisinde ortaya çıkan ve kalıtımla aktarılabilen değişiklik.

2. Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden ya da ışın, kimyasal maddeler
gibi etkenler sebebiyle meydana gelen herhangi bir değişiklik.

3. Bir canlının kalıtım özelliklerinde meydana gelen birdenbire ve kendiliğinden değişmeler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Mutasyon:

Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan değişiklikler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Mutasyon:

Genlerde veya kromozomlarda meydana gelen kalıtsal ve ani değişiklik.

 

Genetik Terimi Olarak Mutasyon:

1- Kromozomlar üzerindeki genlerde meydana gelen değişimlere mutasyon denir. Mutasyonların çoğu ölümcüldür. Bunlara "öldürücü (letal)" mutasyon denir. Mutasyonların çok az bir kısmı yararlıdır. Radyasyon, ultraviyole, bazı ışınlar (X, gama, beta), nitrik asit, hardal gazı, formaldehit, uyuşturucular ve bazı ilaçlar mutasyona neden olabilir.

2- Kromozomların yapısında, sayısında meydana gelen değişiklikler olabileceği gibi genlerin yapısının değişmesiyle de ortaya çıkabilir. Mutasyon çok sık rastlanılan bir olay olmamakla birlikte radyasyon, ısı, pH ve kimyasal maddeler mutasyona sebep olabilir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Mutasyon:

Ortamda bulunan fiziksel ve kimyasal etmenlerle canlıların kromozomlarındaki genlerin dizilişinde meydana gelen kalıcı değişime verilen isimdir. Mutasyon doğada kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, insan eliyle de ortaya çıkabilir. Canlıda meydana gelen mutasyon, ortaya çıkan morfolojik ve fizyolojik değişikliklerle görülebilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Soymuk Borusu: Bitkilerde iletici hücreler olan, kalburlu hücreler ve kalburlu boru elementlerinden oluşan, besin iletimi, depo edilmesi ve destek görevlerini yapan doku. Floem

    Koful: Hücrelerde bulunan içi sıvı dolu keselerdir. Bulunduğu hücrenin tipine göre çok farklı görevler yaparlar. (Depolama, sindirim, boşaltım...) - Tek zarlı yapıdadır. - Golgi, endoplazmik retikulum ve hücre zarından üretilir. - Görevi depolama ve hücrenin su dengesini ayarlamaktır. Görevlerine göre kofullar beş çeşide ayrılabilir. 1. Besin Kofulu: Besinlerin alınmasını sağlar. 2. Sindirim Kofulu: Alınan besinlerin sindirilmesini sağlar. 3. Boşaltım Kofulu: Atık maddelerin atılmasını sağlar. 4. Kontraktil (Vurgan) Koful: Tatlı sularda yaşayan bir hücrelilerde içeri giren fazla suyu atan koful çeşididir. 5. Depo Kofulu: Su ve besin depolayan koful çeşididir. * Bitki hücrelerinde koful az sayıda ve büyükken, hayvan hücrelerinde koful çok sayıda ve küçüktür. * Genç bitki hücrelerinde koful çok sayıda iken, yaşlı bitki hücrelerinde tek ve büyüktür.

    Subepidermal Plexus: Deri altı sinir ağı.

    Şizosöl: Embriyonik mezodermin iki tabakaya ayrılmasıyla oluşan bir vücut boşluğu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü