Eğitim Sitesi

Mübadele Nedir? Mübadele Hakkında Kısaca Bilgi

Mübadele Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Mübadele:

İki devlet arasında yapılan anlaşma gereği karşılıklı olarak insan değişimidir.

 

Hukuk Terimi Olarak Mübâdele:

bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi; değiştirme; değiş-tokuş; değişim

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mübadele:

Değişim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mübadele:

Değiş tokuş etmek.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Adyabatik Isınma: Bir dağı aşan hava kütlesinin sıkışma sonucunda ısınması. Böyle bir hava kütlesi her 100 m alçaldığında 1° C ısınır.

    Vâha: Çölün su çıkan yerlerinde bitkilerin yetişebildiği insanların yerleşip barındığı yer. Buraları, çöl ortasında birer yeşillik alanıdır. Vahalarda, bitkiler oldukça gürdür. Büyümüş burma ağaçları, meyvelikler, tarlalar vardır. vahalar, büyük su kaynakları yanında, akarsu boylarında, ya da taban suyunun yüze çıkarıldığı, kuyuların açıl dığı yerlerde gelişmiştir. Buralarda sulama işlerine önem verilmiştir. Vahaların büyükleri birer kent, ya da şehir durumundadır, Buraları birer işlek yol uğrağı ve alış-veriş yeridir.

    Aysberg: Kara buzullarının denizlere kadar sarkarak deniz içerisinde kopması ile oluşur. Kopan buzullar deniz içerisinde yüzmeye başlar. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazla olduğundan az bir kısmı su yüzeyinde kalırken önemli bir kısmı su altında bulunur. İngilizce iceberg kelimesinin, dilimızde okunuş şekliyle girmiş durumu. Ingilizce ve Almanca ayrı yazılış fakat benzer okunuş gösteren bu kelimenin Türkçe karşılığı buz dağıdır (Buz dağı) Buzullardan kopup, denize kadar ulaşan kalın buzul parçaları deniz içinde ilerlemeye devam eder. Buzun yoğunluğu, deniz suyunun yoğunluğundan az olduğu için su tarafından kaldırılır. Yüzlerce metre kalınlıkta ve kilometrelerce uzunluktaki bu buz dağlarına aysberg denir.

    İklim Kuşakları: Sıcak kuşak iklimleri 1. Ekvatoral iklim 2. Savan iklimi 3. Muson iklimi 4. Tropikal çöl iklimi Ilıman kuşak iklimleri 1. Akdeniz iklimi 2. Ilıman okyanusal iklim 3. Ilıman karasal (step) iklim 4. Sert karasal iklim 5. Orta kuşak çöl iklimi Soğuk kuşak iklimleri 1. Tundra iklimi 2. Kutup iklimi

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü