Eğitim Sitesi

Mevlevî Nedir? Mevlevî Hakkında Kısaca Bilgi

Mevlevî Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mevlevî:

Mevlâna Celâleddin Rumî'ye bağlanan tarikat ve ona girmiş olanlar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Dretnot: XX. yüzyılın başlarında kullanılan bir zırhlı tipi.

    Anglikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Antik Kültür: İlkçağ'da Yunanistan ve Roma'da yaratılan kültürlerin tümüdür. İlkçağ'ın en gelişmiş kültürü olan Antik Kültür Abbasiler zamanında, Arap-İslam Kültürü'nün gelişmesine katkıda bulunmuş ve Rönesans'ın temelini oluşturmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü