Eğitim Sitesi

Merkezi Kayıt Kuruluşu Nedir? Merkezi Kayıt Kuruluşu Hakkında Kısaca Bilgi

Merkezi Kayıt Kuruluşu Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Merkezi Kayıt Kuruluşu:

Türkiye'de ihraç edilmiş kaydi sermaye piyasası araçları için merkezi saklama kurumu faaliyetlerini yürütmek ve tüzel kişiliği bulunan yatırımcıları Koruma Fonu'nu temsil ve idare etmekle görevli kurum.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Dışarıda Yerleşik Kişi: Türk Parası Kıymetini Koruma mevzuatına göre Türkiye'de yerleşik sayılmayan gerçek veya tüzel kişidir.

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM): Banka kartları ve kredi kartlarının takas ve mutabakatını sağlamak üzere 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığında kurulmuş olan, tüzel kişiliği haiz bir ödeme sistemidir. BKM aracılığıyla bankalar birbirleri adına yaptıkları kredi kartı ve banka kartı ödemelerinin takasını ve mutabakatını sağlamaktadır. BKM netleştirme usulüne göre çalışmaktadır ve netleştirme sonucu oluşan borçların mutabakatı TCMB İstanbul Şubesi nezdinde bulunan hesaplar üzerinden gerçekleşmektedir. (Interbank Card Center - ICC)

    Dönemsel Faiz: Bir yatırımın fiilen elde tutulma süresince getireceği faizi ifade eder. (Periodic Interest Rate)

    Enflasyon Telafisi: Yatırımcıların reel kayıplara maruz kalmamak için talep ettikleri, enflasyon beklentisi ve enflasyon risk primi toplamına eşit büyüklüktür. (Inflation Compensation)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü