Eğitim Sitesi

Mecusilik (Zerdüştlük) Nedir? Mecusilik (Zerdüştlük) Hakkında Kısaca Bilgi

Mecusilik (Zerdüştlük) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mecusilik (Zerdüştlük):

1. Zerdüşt dini inananları. Ateşe tapan insanlardır. Timsah ve İnek gibi hayvanları kutsal sayarlar. Su ve toprağa saygı duyarlar. Bu nedenle ölülerini gömmezler. Onları kuleler üzerine koyarak yırtıcı kuşlara yem yaparlar. İnançlarına göre ölümden sonra ruh özgürlüğüne kavuşur.

2. Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı. Mecusiler, ateşe tapan, nur ile karanlığı iki hayır ve şer kaynağı olarak kabul eden topluluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Atabeylik: Hükümdar çocukları, askerlik, siyaset ve devlet yönetiminde tecrübe kazansınlar diye sancaklara atabey denilen eğitimci valiler ile birlikte gönderilirlerdi. Atabeylerin geniş yetkileri vardı. Merkezi otoritenin zayıfladığı dönemlerde bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Atabeylik sisteminin Osmanlı devletindeki karşılığı Lala sistemidir. - Köktürklerde Tonyukuk, Bilge Kağan'ın eğitimini ve danışmanlığını üstlenmişti. - Büyük Selçuklu Devleti'nde şehzadelerin eğitimi ve yönetim tecrübesinin kazandırılması işi "atabey" lere verilmişti. - Osmanlı Devleti zamanında devam eden bu uygulamada atabeyin yerini "lala" aldı.

    Anayurt: Eskiden beri yaşanılan, ilk yurt edinilen yer.

    Oda: Osmanlı Dönemi'nde yeniçeri kışlası.

    Beraya: Osmanlı'da yöneten sınıfa beraya (askeri) denir. Beraya sınıfı kendi içinde Seyfiye, İlmiye, Kalemiye olarak sınıflandırılır. Ek olarak Mülkiye Sınıfı olarak adlandırılan ve Enderun Mektebinde yetiştirilen bir sınıfta bulunmaktadır. Fakat Mülkiye sınıfı daha çok kalemiye sınıfı altında kendisine yer bulmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü