Eğitim Sitesi

Mazdeizm Nedir? Mazdeizm Hakkında Kısaca Bilgi

Mazdeizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mazdeizm:

İran'da yaşadığı söylenen Zerdüşt'ün MÖ 6. yüzyılda kurduğu ve tanrılarından Ahura Mazda'dan dolayı Mazdeizm denen ve esasları Avesta adlı kitapta toplanmış dindir. Bu inanışa göre yaşam, başında Ahura Mazda'nın bulunduğu iyilik ve ışık dünyası ile başında Ehriman'ın bulunduğu kötülük ve karanlık dünyasının sonsuz mücadelesinden ibarettir. Birinci yolu seçenler ölünce Çinvat köprüsünden geçerek özel bir sınava tabi tutulacaklar ve cennete ulaşacaklardır. İkinci yolu seçenler, cinlerin yanında kalıp cennete hasret kalacaklardır. Bu din günümüzde Bombay çevresinde ve İran'da varlığını sürdürmektedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Beytül Hikme: Abbasi halifesi Memun tarafından 830 yılında Bağdat'ta yapılan bilimler akademisidir. Kelime anlamı "bilgelik evi" dir. Beyt'ül Hikme'de sadece çeviri eserler yapılmadı. Bununla birlikte tıptan felsefeye, kimyadan fiziğe kadar birçok alanda büyük alimlerin yetiştirildiği bir yer oldu. Bu alimlere dönemin halifesi tarafından çevirdikleri eserlerin ağırlığınca altın ödendi ve maaş bağlandı. Kitaba ve ilme önem veren Abbasi halifelerinden olan Harun Reşit sırf kitap toplamak için seferlere çıkmıştır. İlmi toplantılara başkanlık yapmıştır. Daha sonra bu akademiden giden eserler Avrupa'da Rönesans'ın oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Gün gelir ve İslam medeniyetinin Bağdat'ta yükselen güneşi kaybolmaya yüz tutar. 1258 yılında Moğol hükümdarı Hülagu'nun Bağdat'ı işgal etmesiyle Beyt'ül Hikme'de yıkılır. Oluşturulan eserler Dicle Nehri'ne atılır ve rivayet odur ki Dicle Nehri'nde günlerce mürekkep akar.

    Sünnilik: Hz. Muhammed'in sünneti ile sahabe ve tabiin topluluğunun belirlediği inanç biçimine dayalı mezheplere verilen ortak ad. İran, Irak ve Yemen dışındaki Müslüman ülkelerde çoğunluğu oluşturan Sünniler tüm Müslümanların % 90'ını temsil etmektedirler. Hanefi, Hanbeli, Şafi ve Maliki olmak üzere dört sünni mezhep vardır.

    Çırağan Baskını: 20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kişiyle düzenlenen başarısız bir kalkışmadır. II. Abdülhamit'in 14 Şubat 1878'de Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtması ve aydınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamasına karşı bir eylemdir. Sonuçta, baskının lideri Ali Süavi eylem sırasında öldürülecektir.

    Çengi: Dansöz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü