Eğitim Sitesi

Maliye Politikası (Fiscal Policy) Nedir? Maliye Politikası (Fiscal Policy) Hakkında Kısaca Bilgi

Maliye Politikası (Fiscal Policy) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Maliye Politikası (Fiscal Policy):

Hükümetlerin, istihdam, büyüme ve enflasyon gibi belli amaçları gerçekleştirebilmek amacıyla gelir toplama (vergilendirme) ve harcama yapma yöntemlerini şekillendirmeleridir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Emir İyileştirilmesi: Alış emirlerinde fiyatların yukarıya, satış emirlerinde aşağıya çekilerek fiyat önceliğinin değiştirilmesidir.

    Başlangıç Teminatı: Vadeli işlem sözleşmesinde uzun veya kısa pozisyonalan yatırımcının pozisyon açarken yatırması gereken teminattır.

    Pips: Bir fiyat değişimindeki en küçük birimi belirtir. Çoğu paritede bir pip 1/10000 lik bir değişime denk gelir. Örnek olarak GBP/USD paritesinde 1 pip 1,5680 ile 1,5681 arasındaki fark kadardır. Bu konudaki en önemli istisnalardan biri USD/JPY paritesidir. USD/JPY paritesinde bir pip'lik fark 1/100 'lük bir değişim anlamına gelir. Örnek olarak USD/JPY paritesinde 1 piplik fark 77,83 ile 77,85 arasındaki fark kadardır.

    Cari İşlemler Hesabı: Ödemeler dengesi hesapları içinde yer alan mal ve hizmet ticareti ile birincil ve ikincil gelir hesaplarını kapsamaktadır. Cari işlemler hesabında, gelirlerin giderleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın artı olduğu durum cari işlemler fazlası olarak adlandırılırken; giderlerin gelirleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın eksi olduğu durum ise cari işlemler açığı olarak adlandırılmaktadır. (Current Account)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü