Eğitim Sitesi

Kurgu Nedir? Kurgu Hakkında Kısaca Bilgi

Kurgu Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kurgu:

Bir sanat eserinde, eseri meydana getiren sanatsal öğelerin sanatçını isteğine ve yaratıcılığına bağlı olarak bir araya getirilmesi, düzenlenmesi ve eserin bütünlenmesi.

 

Tiyatro Terimi Olarak Kurgu:

Bir eserin, dil, biçim ve içerik olarak farklı ya da aynı cinsten parçalarını bir araya getirme.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Kurgu:

1. Eldeki görüntülerin ve/veya seslerin arasında seçim yapılmasını, bunların çeşitli kurallar dahilinde, sanatsal düşünce, görüntü ve ses sürekliliğini dikkate almak suretiyle, senaryoya ve belli bir anlatıma göre arka arkaya sıralanmasını, gerekirse senaryodaki sıralarının değiştirilmesini, uzunluklarının ve ekranda kalma sürelerinin saptanması.

2. Bir videonun değişik ve yerlerde çekilen bölümlerini bir uyum ve anlam bütünlüğü sağlayarak birleştirme, montaj.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Vurgu: İzleyicilerin dikkatini çekmede etkin olan sanatsal faaliyetler içinde bir alan. Bu alanlar genellikle zıt-kontrast ölçüler, şekiller, renkler ya da diğer farklı yapılar.

    Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen unvan.

    Vanitas: Boş,beyhude anlamına gelen vanitas; hırıstiyan dunyasında, 16.-17. yuzyıllarda etkili olan bir resim stilidir.

    Mitoloji: 1. Çok Tanrılı dinlerde tanrı ve yarı-tanrıların eylemleri ile onların insanlarla ve diğer yaratıklarla ilişkileri konusundaki efsaneler, öyküler, inançlar bütünü. Genellikle bilinen Yunan ve Roma mitolojileridir. Oysa aynı biçimde eski Türk, Germen ve Aztek mitolojilerinden de söz edilebilir. Mitoloji, içinde üretildiği toplumun resim ve heykel sanatlarının konu seçiminde başvurduğu ana kaynaktır. 2. Bir milletin uydurduğu ve inandığı özellikle Yunan, Latin uygarlığına ait efsanelerin tümü. 3. Mitleri, doğuşlarını, anlamlarını yorumlayan, inceleyen bilim. 4. Bir ulusa, bir dine, özellikle Yunan uygarlığına ait mitlerin, efsanelerin bütünü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü