Eğitim Sitesi

Künk Nedir? Künk Hakkında Kısaca Bilgi

Künk Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Künk:

Su nakli için isale hatlarında kullanılan pişmiş toprak ya da çimentodan yapılmış boru, büz. Osmanlılar döneminde toprak künkler kullanılır ve şebekeden su kaybını azaltmak için iç yüzeyleri sırla kaplanırdı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Künk:

Su nakli için isale hatlarında kullanılan pişmiş toprak tada çimentodan yapılmış boru. Osmanlılar döneminde toprak künkler kullanılır ve şebekeden su kaybını azaltmak için iç yüzeyleri sırla kaplanırdı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Tanrıça: Çok tanrıcılıkta kadın tanrı.

    Alegori: 1. Bir kavram ya da düşüncenin figüratif semboller hâline getirilmesi. 2. Görsel sanatlarda bir olayı, düşünceyi ya da kavramı daha iyi açıklayabilmek için kişileştirerek simgeleme.(Allegory) 3. Bir düşünce, soyut bir kavram ya da sanat dışı herhangi bir gerçekliğin figüratif bir simge hâlinde betimlenmesi.

    Şam İşi: XVI. yüzyıl başında, hem çini hem de seramiklerde kullanılan bir tekniktir. En önemli özelliği sırın pek parlak olmaması nedeniyle renklerin puslu görünmesidir. En karakteristik renkler, puslu bir yeşil ve mordur.

    Retrospektif: Retrospektif, "geriye bakış" anlamına gelir. "Retrospektif Sergiler" ise bir sanatçının sanat yaşamı boyunca gerçekleştirdiği yapıtlardan örneklerin irdelendiği ve değerlendirildiği toplu sergilemeler için kullanılan bir terimdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü