Eğitim Sitesi

Komünizm (Ortakçılık) Nedir? Komünizm (Ortakçılık) Hakkında Kısaca Bilgi

Komünizm (Ortakçılık) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Komünizm (Ortakçılık):

Özel mülkiyetin olmadığı, bütün malların, üretim araçlarının topluma ait bulunduğu, bunları devlet aracılığıyla herkesin ortaklaşa kullandığı toplum düzenidir. Böyle bir sistem düşüncesinden ilk önce Platon'un "Devlet" adlı yapıtında sözedilmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Jön Türkler (Genç Osmanlılar): II. Mahmut zamanında kurulan Harbiye ve Tıbbıye gibi batı tarzında eğitim veren kurumlardan yetişenlerin oluşturduğu Osmanlı aydınlarıdır. Batıya hayranlık duyan bu kesim, devletin dağılmasını önlemek amacıyla tüm Osmanlı halkını "Osmanlı Ulusu" adıyla birleştirmeye çalıştılar. 1876 yılında iki hükümet darbesi düzenleyerek önce Abdülaziz'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı daha sonra da V. Murat'ı da tahttan indirip yerine II. Abdülhamit'i tahta çıkardılar. II. Abdülhamit'e Kanun-i Esasiyi kabul ettirerek Meşrutiyet Dönemi'ni başlattılar. II. Ab-dülhamit 93 Harbinde alınan yenilgiyi bahane ederek Meşrutiyet'e son verince pek çoğu yurt dışına kaçtı ve böylece Genç Osmanlılar Cemiyeti dağılmış oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu cemiyetin olmamasından doğan boşluğu doldurmuştur.

    Oportünizm: Güç durumlar karşısında, davranışlarını ahlak ilkelerine ya da düzenli bir düşünceye göre değil, kişisel çıkarlarına en uygun düşecek biçimde ayarlayan tutum.

    Serhad (Serhat): Sınır boyu, sınır başı.

    Fetret: Devlet gücünün zayıfladığı bir yerde düzenin yeniden kurulmasına kadar geçen süre (karışıklık)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü