Eğitim Sitesi

Kodominans Nedir? Kodominans Hakkında Kısaca Bilgi

Kodominans Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kodominans:

Bir lokustaki iki alelin farklı fenotipik etkiler ürettiği ve heterozigot bireylerde her iki alelin de etkisinin ortaya çıktığı durum.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Pilus: Latince saç anlamına gelir, çoğul hali pili de kullanılır. Bakterilerin birbirine ve yüzeylere tutunmasını sağlayan kısa uzantılardır. Piluslar iki bakteri arasında gen aktarımında da görev yaparlar.

    Çenek: 1. Bitkilerde embriyonun bir kısmını oluşturan, bazı bitkilerde besin deposu görevini yapan ve ilk oluşan yapraklar. 2. Tohum yaprağı. Tohumun yapısındaki bitki taslağında bulunan yapraklardan her biri. 3. Çim yaprakları, kotiledon. Tohumlu bitkilerin tohumlarının çimlenmesiyle embriyolarından oluşan ilk yaprak ya da yaprakları.

    Eşeye Bağlı Kalıtım: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir. Gonozomlar, insanda X ve Y olmak üzere iki tiptir. X ve Y kromozomları tamamen homolog değildir.

    Toprak Kirliliği: 1. Toprağın yapısını bozacak ve verimini düşürecek durumların tamamına toprak kirliliği denir. Toprak Kirliliğinin Nedenleri: 1. Hava, su kirliliği ve asit yağmurları. 2. Plansız kentleşme. 3. Evsel ve endüstriyel atıklar. 4. Nüfus artışı. 5. Gübreler ve tarımsal ilaçlar. 6. Nükleer enerji santrallerinin radyoaktif atıkları. 7. Tıbbi atıklar. 8. Fosil yakıtların atıkları. 2. tanımlama: İnsan faaliyetleri sonucunda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının bozulmasına toprak kirliliği adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü